Portret is mijn favoriete onderwerp. Ik maak getekende en geschilderde portretten. Hier vind je de werken waarin ik verf, inkt en gesso gebruik. Soms is er een combinatie van tekenen en natte materialen. Soms werk ik met het doel een gelijkend portret te maken, planmatig en in stappen. Soms werk ik vrijer. In werken met gemengde technieken kan ik mijn experimenteerdrang het beste kwijt. Die portretten zijn vrijer van de realiteit en vrijer in het materiaalgebruik.

uit 2019 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Susannah

2021

Portret naar een foto, geschilderd met losse toets. De basis voor dit werk ontstond in een sessie in de studio bij Mieke Siemons. De opzet was gemaakt met behulp van een raster. De basis stond er in zo'n twee uur. Daarna kon ik een tijd niet mee door. Een paar maanden later heb ik er een tweede laag over gezet, voor meer kleur en contrast. Daarbij heb ik bewust de oorspronkelijke losse toets niet weggewerkt. 

Miekes moeder

2021

Realistisch schilderij in olieverf op doek, geschilderd volgens klassieke methode. Een monochrome onderschildering gevolgd door enkele lagen olieverf. Het werk is opgenomen inde duo-expositie in buurthuis de Musketon, Utrecht, van 14 oktober 2021 tot en met eind januari 2022.

Portret expressief

2021

Portret gestart in portretcursus (2019/2020), geschilderd naar model ( de moeder van mijn schilderdocent). Snel en naar het leven opgezet met olieverf, geschilderd met een losse toets. In februari 2021 de compositie en omgeving enigszins gewijzigd.

Vrijheid in de kop 2

2021

Vrij werk in houtskool, gesso en acrylverf. Gestart met houtskool en gesso en pastelkrijt, net als de andere koppen in deze serie. In de bovenste lagen kwam er ook acrylverf bij. Geïnspireerd door de vrije schilderstijl van Emma Pettit, een Britse kunstenaar in Spanje.  

Franz K, maar dan anders

2020

Deze kop lijkt - in mijn ogen - op een beeld van Franz Kafka, dat ik ooit zag. Het was een associatie die achteraf ontstond.
Ik houd er van om koppen te schilderen die onstaan vanuit een abstracte onderschildering. Ik teken een kop en zie al doende wat het wordt. In deze serie is het contrast oranje- rood tegenover blauw prominent.  

Vrouwenkop

2019

Kop van een vrouw ontstaan uit abstracte achtergrond. Acrylverf en potlood op mixed media papier. Deel van een serie van vier werken. Ze gaan van expressief / realistisch werk naar totaal abstract. In alle vier zie je het contrast van het oranje-rood en blauw. Te zien in expositie tussen 14 oktober 2021 en eind januari 2022. Daarna is het werk beschikbaar.

Charlotte met de hoed

2020

Portret in acrylverf op doek. Op zoek naar een stijl tussen realisme en expressief, maakte ik dit werk. Onderlaag in monochroom omber gevolgd door kleur.

Meisje 1

2020

Portret in realistische stijl, gemaakt naar een foto. Acrylverf op doek. Ik ben in 2020 op zoek gegaan naar een stijl tussen realistisch en expressief. Dit portret zit aan het ene eind van het spectrum. Al is er geen absolute gelijkenis met het voorbeeld, ik kom heel dichtbij.

Studie naar Degas

2021

Studie bedoeld om de kleuren en werkwijze van Degas te onderzoeken in het schilderij (portret van Albert Melida). Zeker niet bedoeld als exacte kopie.