Een serie vogels met gouache, veelal op oude ansichtkaarten. In de winter van 2022 begon ik met kleurrijke vogels zoals kolibri en ijsvogels. Er volgden papagaaien. Er werd gevraagd om vogels van het Amerikaans continent. Inmiddels ook vogels uit Nederland met gematigd palet zoals winterkoning en enkele mezen. Het kleine formaat maakt de tijd om te maken kort. Wat er op de kaart staat, bepaalt voor een deel de compositie. Doel: 100 vogels; waarvan 50 in 2022.

uit 2022 tot 2022 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Boefje 3 / Hoodie

2022

Boefje is een vogel van het Amerikaanse continent, bekend als 'yellow hooded warbler' (zeg maar: de gele zanger met een hoodie. Ik vind het net alsof hij een maskertje draagt. Vandaar de titel Boefje. Hij is niet de eerste vogel die op mij een boevige indruk maakt; vandaar Boefje 3. Geschilderd naar een foto -beschikbaar gesteld door de fotograaf (op twitter bekend als) @jhonny68. De vogel is realistisch - de omgeving een vrije impressie. Geschiedenis. Op een oude ansicht (vintage postcards). Gezien de postzegel van anderhalve cent is de kaart verzonden eerste helft 20e eeuw. Precies weet ik het niet. De stempel is moeilijk te lezen. GERESERVEERD VOOR ONLINE VEILING IN DECEMBER

Goldie

2022

De Amerikaanse Gold Finch - een suggestie van een kennis in Amerika. We begonnen een gesprek over een commissie - maar die braken we weer af. Ik heb er toch een geschilderd. Elke vogel is er een - voor de serie Vogels in gouache! Voor mij een onbekende vogel - maar er blijven veel vogels te zijn die hier op lijken. Vast ook Nederlandse - die ga ik nog opzoeken. GERESERVEERD VOOR ONLINE VEILING IN DECEMBER. Daarna mogelijk weer beschikbaar. Neem contact op bij belangstelling (voor de veiling of het werk).

Staartje

2022

Staartmees, geschilderd met gouache op een oude ansicht (vintage postcard). De staartmees is een van mijn favoriete zangvogels. Met zijn zachte zang valt hij toch op. En het oogt gezellig hoe hij samen met andere mezen optrekt bij het fourageren. "Birds in gouache" is een serie vogels geschilderd op oude ansichten. Uit de subserie Naturel: vogels te vinden in Nederland. Meestal met een gematigd palet. Dit werk is vertoond in een internationale online veiling, december 2023. Nog verkrijgbaar. Neem alsblieft contact op bij belangstelling voor dit werk en/of nieuwe veilingen.

Kuifje

2022

Kuifmees geschilderd in gouache op een vintage postcard.

Dad, look! I can dive!

2022

Ijsvogel geschilderd met gouache op vintage postcard.

Is this my best side?

2022

Kolibri geschilderd met gouache en pen. De kolibri is in blauw- en groentinten aangevuld met grijs -groen. Voor een zacht contrast zijn er de roze bloemen. In februari begon ik met een serie vogels in gouache. De kolibri met zijn glimmende gloeiende kleuren is fascinerend, maar ook een kolibri met meer gedempte kleuren is nog prachtig. Hoe dichterbij je zijn veren bekijkt, hoe boeiender het is! Geschilderd met gouache op een vintage ansichtkaart. Voor contrast en uniformiteit in de presentatie (in de serie vogels) heeft elke schildering een backing van stevig papier in de kleur denimblauw (250grams). Formaat backing 14,8 bij 21 cm. Formaat van de kaart / schildering is circa 9 bij 14 cm. Beschikbaar in passepartout en lijst.

Tressie

2022

Kolibri detail. Ik krijg er geen genoeg van. De basis van de meeste vogels is hetzelfde; ik maak een compositie speciaal voor een bepaalde kaart. Dan volgt de uitwerking in gouache, soms aangevuld met wat pen en/of kleurpotlood. Het neigt naar mixed media - maar gouache heeft nog steeds de overhand. Soms zet ik iets speciaals op de achtergrond (patronen), soms wat kaler. Op zoek naar boeiende achtergrondjes - meer textuur met name - stuitte ik op het spatten. Sindsdien kan ik daar geen genoeg van krijgen.

Winterkoninkje

2022

Het winterkoninkje. Naar een foto van het Canadese winterkoninkje. De Nederlandse moet ik dan nog maar eens apart doen. Geschilderd met gouache (aangevuld met zwarte pen en kleurpotlood). Deel van de serie Vogels in gouache / Birds in gouache. Ik wissel af tussen zeer kleurrijk en naturelkleuren, en tussen realistisch en 'vrij, naar de realiteit' en zeer vrij / grappige stilering. Alle vogels zijn geschilderd op kaarten, meestal meten ze 14 bij 9 cm of daaromtrent. Ze worden bevestigd op A5 ondergrond van 250 grams papier (zwart / grijs / denim).

Groentje

2022

Papagaai kop en borst - gekozen voor het rood en groen. In de serie Vogels in gouache, met gespatte achtergrond. Spetters vervelen nooit!.

Dotty Hummingbird

2022

Close up van een kolibri - vrij naar de 'Lesser violetear'. Deze kolibri kan de veren aan de zijkant van de kop opzetten (en uit laten steken), net alsof hij violetkleurige oren heeft. De kleuren zijn een redelijke benadering van de realiteit. De glans benaderen - dat is een illusie, zeker met gouache. Een volgende ronde hoop ik deze bijzondere vogel dan ook in olieverf neer te zetten. Geschilderd op een oude ansichtkaart;aangevuld met pen en kleurpotlood. Het formaat van de kaart is circa 9 bij 14 cm. De kaart is geplakt op een backing van zwart papier (14,8 bij 21 cm). Verkocht (Eclectic art auction, mei 9 tot en met 13 2023).

Kolibri UNO

2022

Kolibri UNO. De eerste keer een kolibri met een borst en kop. Ik was totaal gefascineerd door die gekke schelpvormige verenop borst en kop. De violetkleurige veren die hij kan uitspreiden aan de kop - die volgens sommigen op oren lijken.. vandaar de Engelse naam 'violetear'. Gouache op ansichtkaart. Deze kaart reisde naar Friesland in 1953. Kwam naar Utrecht. Nu met schildering.  VERKOCHT. In juni 2023 vloog hij naar een nieuw nest, een nieuw adres.

Kolibri in gouache

2022

Kolibri op vintage ansichtkaart. Techniek: geschilderd met gouache, aangevuld met pen. Deel van de serie 'Vogels in gouache'. Ik ben gestart bij vogels met opvallende kleuren, kolibri's. Ook in ons eigen klimaat vind je wel kleurrijke vogels, maar kolibri's zijn toch baas-boven-baas wat dat betreft. Er zullen er nog wel een paar volgen. De kaarten die ik gebruik als ondergrond zijn allemaal verschillend van formaat, ongeveer 9 bij 14 cm. Met de gekleurde backing (zwart of denim) hebben ze een mooie achtergrond.

Robin in Winter Robes

2022

Roodborstje met opgezette veren. Een dame in wintertenue? Een van mijn eerste vogels die in Nederland voorkomt. Ik ben altijd blij er een te zien, zeker in de winter, dan vallen ze goed op tussen de kale takken met hun rode borstveren. Geschilderd met gouache op een oude ansichtkaart. Geplakt op een zwarte backing (14.8 bij 21 cm). De ansichtkaart heeft een geribbelde rand - die mooi afsteekt tegen de zwarte achtergrond.

The Hague Calling

2022

Gemengde techniek: gouache, pen, gekleurd potlood op een vintage postcard - geplakt op een zwarte ondergrond. Kolibri in warme kleuren. De achtergrond vroeg om iets meer... cirkels. Don't ask me why. :-) De oude kaarten maken dat ik mij af en toe afvraag 'Van wie naar wie, van waar naar waar gingen ze?' Wat hebben die mensen allemaal gezien en meegemaakt? Soms vallen vooral de plaatsnamen op. Formaat 14 keer 21 cm - de zwarte ondergrond. De vintage postcard is bij benadering 9 bij 14 cm.