In de eerste lockdown in 2020 kwamen we allemaal thuis te zitten. Ik bedacht een project - om kleine collages te maken van met verf bedrukt papier. Het moest opwekkend zijn voor mezelf en de toeschouwer - en makkelijk thuis te doen. Ook moest het een soort vingeroefening zijn - een manier om creatief te blijven en daarin niet perfectionistisch. Formaat A5. Intuitief werken. Er tekende zich geleidelijk een paar thema's af: abstracten, silly landscapes, zoete harten. Een selectie.

uit 2020 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Zomers gek landschap

2020

Behoort tot de serie Lockdown collages #58 / silly landscapes. Het idee van de serie lockdown collages was: maak elke dag iets, maak je niet druk om de 'preciesheid', laat perfectionisme los. Een wabi sabi mentaliteit als het ware. Houd die vast en maak elke dag iets. Maakt niet uit als er af en toe een minder geslaagd resultaat is. Het succes zit in de dagelijkse praktijk en veel maken helpt om beter werk te maken.
Het gaat om de schoonheid van imperfectie. Soms wordt dit met de term 'wabi sabi' aangeduid. Collage van bedrukt en beschilderd papier: acrylverf op mixed media papier van 10 bij 15 cm.  

Rode kat

2020

Ik vind het leuk om met de gelplaat monoprints te maken. Meestal print ik meerdere lagen totdat het beeld mij bevalt. Soms werk ik door op de monoprint met andere materialen, of gebruik het bedrukte papier in collages. Dat is wat hier is gebeurd:collage over print. Deze collage hoort in een serie van collages gemaakt tijdens de start van de pandemie. Steekwoorden: Klein kunstwerk, warme kleuren, snel en intuïtief gemaakt. De lockdown collages hebben bijna allemaal hetzelfde formaat (10 x15 cm), de intuïtieve werkwijze waarbij elke dag een collage maken gaat boven perfectie. De monoprint is gemaakt met acrylverf van kunstenaarskwaliteit op 80 grams papier. De collage is geplakt op stevig papier van formaat 10 bij 15 cm.  

Silly landscape with fish

2020

VERKOCHT Lockdowncollages nummer #12 / Silly Landscapes / Landscape with fish Het idee van de serie lockdown collages was: maak elke dag iets, maak je niet druk om de 'preciesheid', laat perfectionisme los. Een wabi sabi mentaliteit, als het ware. Houd die vast en maak elke dag iets. Maakt niet uit als er af en toe een minder geslaagd resultaat is. Het succes zit in de dagelijkse praktijk en veel maken helpt om beter werk te maken. Ik stelde een doel: 100 kleine werken. Het werden er zeker 60. Landscape with fish. De gekke landschappen maken mij aan het lachen. En de bonte kleuren maken mij vrolijk. Kennelijk andere mensen ook. Dit werk is verkocht. Bijna alle collages zijn gemaakt op 250grams papier van A5 formaat.

Gek wolkenlandschap

2020

Lockdown collages, nummer #42. Collage van met acrylverf bedrukt / beschilderd papier. Het idee van de serie lockdown collages was: maak werk dat kan in de tijd dat je thuis moet zitten. Maak werk dat mij en de kijker opvrolijkt. De kleuren zijn daar op uitgekozen. In eerst instantie veel rood, geel, oranje. Gaandeweg onstonden de gekke landschappen / silly landscapes. Terugkerende elementen: wolk, boom, vis. Qua proces was het idee: maak elke dag iets, maak je niet druk om de 'preciesheid', laat perfectionisme los. Je kunt ze dus ook aanduiden als wabi sabi collages.
Dat is ook wat kopers tot nu aansprak - sprekende kleuren en het wabi sabi karakter. Let op: de afbeelding is kleiner dan de hele collage. Vanwege het wabi sabi karakter, de onregelmatigheid van de collage, heeft bijna elke collage een witte rand waar het papier zichtbaar is. Voor een goed beeld van de collage, neem alstublieft contact op.  

Abstract in rood

2021

VERKOCHT. Abstracte monoprint. Deel van de lockdown collages. #6 Gemaakt beschilderd en gedrukt/bedrukt papier. Deze keer bestaat de collage bij hoge uitzondering uit één stuk papier. Het idee van de serie lockdown collages was: maak elke dag iets, maak je niet druk om de 'preciesheid', laat perfectionisme los. Een wabi sabi mentaliteit als het ware. Houd die vast en maak elke dag iets. Maakt niet uit als er af en toe een minder geslaagd resultaat is. Het succes zit in de dagelijkse praktijk en veel maken helpt om beter werk te maken.    

Abstract in oranje

2020

Collage. Deel van de serie Lockdowncollages. Gemaakt uit een stuk bedrukt papier, deel van een monoprint. Het idee van de serie lockdown collages was: maak elke dag iets, maak je niet druk om de 'preciesheid', laat perfectionisme los. Een wabi sabi mentaliteit, als het ware. Houd die vast en maak elke dag iets. Maakt niet uit als er af en toe een minder geslaagd resultaat is. Het succes zit in de dagelijkse praktijk en veel maken helpt om beter werk te maken. Deze serie gaat over mildheid, de schoonheid van imperfectie, en zorgen voor jezelf in een lastige situatie.  

Blue tree

2020

Deel van de serie Lockdown collages. Gemaakt om mezelf en de kijker op te vrolijken. In maart 2020 startte ik deze serie. Met het streven liefst 100 kleine collages te maken. Startte met het maken van gekleurd papier (bedrukt met de gelli plate). Toen ik niet van huis kon, kon ik met het papier de kleine collages maken. Het idee van de serie lockdown collages was: maak elke dag iets, maak je niet druk om de 'preciesheid', laat perfectionisme los. Een wabi sabi mentaliteit als het ware. Houd die vast en maak elke dag iets. Maakt niet uit als er af en toe een minder geslaagd resultaat is. Het succes zit in de dagelijkse praktijk en veel maken helpt om beter werk te maken.