Tekeningen in houtskool, potlood / grafiet, soft pastel en kleurpotlood. Geordend per materiaalsoort / techniek: gemengde techniek, houtskool, grafiet, overige materialen. Binnen elke materiaalsoort zijn de werken chronologisch geordend.

uit 2017 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Can't you see?

2023

Houtskool op tekenpapier. Ik houd van houtskoolwerk. Dit voorjaar werkte ik aan serie portretten naar foto. Hier was de referentiefoto er een van een vrouw met een hoofddoek.Zoals wel vaker komen de gedachten en gevoelens bij een tekening (pas) al doende. Als het werk een tijdje ligt, kijk ik nog eens voor ik een titel bedenk. In dit geval legde ik het voor aan mensen online. De reacties waren verrassend divers. Waar de een dacht aan een zomerse bries (Summer breeze) kwam een ander met veel duisterder associaties.

Avontuurlijk

2023

Houtskooltekening naar vintage foto. Ik zoek naar het avontuur in het aanbrengen en wegschrapen van het materiaal.

Avontuur

2023

Op zoek naar nieuwe technieken, op avontuur met houtskoolwerk.  

Robust

2023

Houtskool op tekenpapier, 30 bij 40 cm.

Lost in thought

2023

Houtskool op tekenpapier. Ik streef bij het maken van houtskoolportretten naar een evenwicht tussen realisme en expressie. De ene keer neemt realisme de overhand, de andere keer expressie.Hoe het uitpakt ontstaat vaak in het proces.

Lizzie

2021

Impressie. Tekening in houtskool van een meisje met prachtige bos haar. Snel werkend. Expressief portret. Op mixed media papier, 106grams, 22.9 bij 30.5 cm (9 bij 12 inch).

Looking up

2021

Houtskool op papier. Ik onderzoek verschillende manieren om houtskool aan te brengen, alvorens de tekening te maken. Door houtskool op te lossen in water, spiritus of andere middelen ontstaan  'schilderachtige' effecten in de achtergrond. De combinatie van de pose en die schilderachtige penseelstreken en effecten maakt het werk expressiever. Het werk is te zien in een expositie vanaf 15 oktober 2021.

Dark girl

2021

Tekening / schilderij gemaakt met houtskool en 'clear gesso'. Ik werk hier met transparante gesso, een schildermedium, om het contrast te versterken. Vandaar de titel 'dark girl'. Door het aanbrengen van gesso met een schrapend gereedschap is er ook enige textuur te zien op het werk.

Beth 1

2021

Gefascineerd door het personage Beth Harmon uit de Netflixserie The Queen's Gambit, begon ik aan deze tekening. En nog een. En nog een. Een serie in wording. Tekeningen in houtskool. Houtskool op papier.

Beth 2

2021

Ik werk aan een serie houtskoolportretten van het personage Beth Harmon, uit de serie The Queen's Gambit. Boeiende serie, mooi gemaakt. Ik vond het personage boeiend omdat deze vrouw zich een weg baant in de door mannen gedomineerde schaakwereld. De actrice fascineeert, omdat ze een ongewoon gezicht heeft.  

Vrijheid in de kop 1

2021

Dit werk is ontstaan in een experimenteersessie, werkend met houtskool, gesso, pastelkrijt, in meerdere lagen van elk materiaal. Ik wilde een portret maken naar een foto, het was niet de bedoeling om een realistisch portret te maken. Om een zekere vrijheid of losheid te bereiken, tekende ik telkens met houtskool, Inktense potlood of krijt, om er dan met gesso overheen te schilderen. Dan weer tekenen, weer gesso en zo voorts. Het werk kreeg zo verschillende lagen en het was aanvankelijk niet duidelijk waar het naartoe zou gaan. Intuitief werken gaat hier voor. Het werk is te zien in een tentoonstelling vanaf 15 oktober. Daarna te koop.  

De koningin

2021

Houtskool op tekenpapier (A3). Ik keek de serie The Crown en werd geïnspireerd door de actrice die koningin Elisabeth speelde. Deze tekening in houtskool is gemaakt naar een foto van Claire Foy, de actrice die in de serie de rol speelde van de jonge Elisabeth. Ik houd van houtskool omdat je er zo lekker in kan wrijven, omdat je risico's kan nemen en net zo makkelijk weer een stap terug kan. Dat je er een flink contrast mee kan maken, ook dat spreekt mij aan. Het werk is te zien in een tentoonstelling vanaf 15 oktober 2021. Daarna beschikbaar.

Meisje

2020

Houtskool op papier, formaat 30 bij 40 cm.

Jonge vrouw

2020

Portret van jonge vrouw, gemaakt als demonstratiemateriaal in tekencursus Portrettekenen. Houtskool op papier. Ik heb de zachtheid van haar huid geprobeerd te vangen door met de vingers de houtskool te vervagen. De stippen in het zwart ontstaan als gevolg van het tekenpapier dat is gebruikt.

Laila

2018

Tekening in houtskool. Naar foto. Ik nam deel aan de zogenaamde Weekend Challenges in 2018. Elk weekend een foto met de uitdaging deze te tekenen. Deelnemers leverden ook zelf foto's aan. Hier sprak mij aan dat deze vrouw op leeftijd een prachtige foto van zichzelf had laten maken. Bij het tekenen koos ik voor een relatief snelle uitwerking, hier en daar scherp, hier en daar vervagend.

Meisje in houtskool

2017

Meisje getekend in houtskool op aquarelpapier. Er is houtskool gebruikt in meerdere vormen: staafjes en houtskoolpotlood.

Marja / Maria

2019

Uit tekensessie in portretcursus waar we werkten met model. Korte stand. Getekend met soft pastel in natuurtinten op getint papier.

Manenkop

2021

Tekening in grafiet. Getekend op mixed media papier.  

Jonge vrouw in de zon

2021

Portret in grafiet. Hier zijn potloden gebruikt van HB en zachter (3B, 6B). Deel van de Sktchy uitdaging om 30 gezichten in grafiet te tekenen in 30 dagen. De uitdaging is leuk. Al haal ik het zelden om alle 30 portretten te doen, het zet aan tot hoge productie en verkennen van meerdere technieken.

Zonder titel

2021

Januari-februari van 2021 sloot ik mij aan bij de uitdaging "30 faces in 30 days" van het platform Sktchy. Leuk om grafiet op verschillende manieren te gebruiken. Ik vind ook de foto's van de Sktchy modellen leuk - met name vanwege de diversiteit, zowel wat betreft standen van het hoofd, als de varieteit in etnicititeit.

Van onderen!

2021

Portret. Hoofd in bijzondere stand. Arceertechniek.

Kleine jongen

2021

Getekend met grafiet, vulpotlood (HB) en 3B potlood. Deel van de Sktchy uitdaging om 30 gezichten in 30 dagen te tekenen in grafiet. Ik heb de 30 niet gehaald dit keer. Ik heb uiteindelijk in januari en februari 15 portretten in grafiet gemaakt.

Vrouw met hand

2018

Tekening in potlood op aquarelpapier. Formaat papier: 21 bij 30 cm.
Ingelijst in passepartout formaat 30 bij 40 cm.